Actie voor hoogbegaafde leerlingen

Standaard

Stichting Proo, het bestuur van de openbare basisscholen in acht Veluwse gemeenten, heeft plannen om zich nog meer te gaan richten op hoogbegaafde leerlingen en meerpresteerders. Die keuze heeft de organisatie recent gemaakt. Hoe ze dat concreet gaat oppakken moet de komende maanden duidelijk worden.

Hoogbegaafdheid is een onderkend probleem. Vaak gaat het om zorgleerlingen, die onvoldoende begrepen worden. Daar willen we wat aan doen”, zegt Berend Redder als voorzitter van het bestuur. De Stichting Proo, Primair openbaar onderwijs Noord-Veluwe, maakt samen met 38 schoolbesturen onderdeel uit van het samenwerkingsverband ‘Zeeluwe’. “Daarin zijn we wettelijk verplicht leerlingen een passend aanbod te geven. De juiste zorg, met als doel het kind nabij. Dus niet meer in taxibusjes.”

Expertise
Omdat niet ieder schoolbestuur elke vorm van passend onderwijs kan aanbieden, is expertise gewenst. “Daar hebben wij naar gekeken. We hebben besloten te gaan voor hoogbegaafde leerlingen en meerpresteerders. Dat zijn niet altijd de kinderen die probleemloos het VWO of Gymnasium aankunnen. Dat wordt onze expertise en kunnen we ook de andere besturen aanbieden.” Naar schatting valt zo’n twee procent van de leerlingen onder de categorie.

Lees meer in het oorspronkelijke artikel op De Stentor.